Vilken milstolpe! Tanken och målet med fönstren var att de skulle vara klara innan snön kom. Och i min enfald trodde jag att det skulle vara klart i Augusti, September. Men så kom murning till vedspisen i vägen. Och det drog ut på tiden. Sen fick jag för mig att behöver en påse pengar till att köpa mer mark. Så jag börja tar mer arbetspass. Vilket tog mängder av den planerade tiden.

682AE6C2-CAB4-4FF6-9800-7172B5D8529D

De var inte så bra utgångsläge. Vet inte hur länge de suttit utan underhåll men minst 30+ år. Renovering var av modell budget. Det vill säga att inga byggnadsvårdsmässiga åtgärder skulle ske utan simpel – skrapa, kitta, olja och måla. Många är lärdomarna.

2F3E07CA-3688-44C6-A63A-470BF54949B5

En av de större sakerna jag insåg var att jag var för otålig för att få till rätt konsistens på kittet för att kunna rulla de fina små rullarna alla youtubers åstadkommit och lägger i falsen. Jag kom fram till en lösning som bestod av en sliten rundad matkniv. Skrapade av kittet i falsen i lagom mängder för att sedan dra med den rundade delen ner i falsen. På så sätt fick jag bort en mängd överskott och fick in kitt i alla hålrum i falsen.

38AB8B43-B3CE-430A-8A43-BE77BFF61101

För att få rent glaset drog jag med ett blött papper över hela glaset. En blandning med vatten och gulsåpa. En himla massa smuts, flugskit och annat som väder och vind belagt ytan med gick då enkelt att få bort. Vissa glas var sönder. Tog då glas från innanfönstren. Till sista fönsterbågarna var jag fem stycken glas kort. Det fick bli kulturglas där.

2F109F39-5967-413D-AEF8-AD17147831D4

300:- kostade glasen. Tror jag lagt runt 1500:- på penslar, färg och kitt. Det klart bästa kittet jag använt är av märket Casco. Klart överlägset att arbeta med av de andra jag provat och kastat. Och det finns färg kvar till ytterdörrarna. I tid räknat är det säkert bättre att låta en hantverkare gör om och rätt. Men tid är inte med i min kalkyl. Att få lära sig detta var värt all tid.

Alla fönsterbågar är oljade med 50% balsamterpentin och 50% kokt linolja. Utan uppvärmning som många verkar pyssla med. Ofta stod jag en timme och oljade samma båge då det sög in så sjukt fort (på var och en av sidorna!). Därefter började det mättas tillräckligt för att jag skulle kunna låta det sjunka in över ett dygn eller två. För att sedan lägga ett lager till. Ibland två. När jag var nöjd så långt målade jag på ett tunt lager med 10% balsamterpentin och 90% järnoxidgul. Den är ljusare än guldockra som tydligen är höjd till skyarna. Personlig smak avgjorde. Därefter kittades fönsterbågarna och glasen monterades och ytterkitt lades. Därefter målades ett varv med 20% balsamterpentin och 80% järnoxidgul. Torkning en, två dygn för att avsluta med ett varv 100% järnoxidgul.

Förhoppningen är att detta håller mitt liv ut 😉 Om inte så får det bli nya. De kommer underhållas med ren linolja om de ser ut att torka för fort under sommaren. Enbart utsidan är målad. Samt långsidorna. Botten och toppen är fria från färg för att trät ska få andas. Insidan blir mörk av linoljan och med gamla små färgrester ger det en rustik och patinerad känsla.

Egentligen skulle många delar ha kapats ur. Och nya ha fogats in för att få det att se nytt ut. Men det var inte målet. Det är ytterfönster. De ska hålla mot vind, regn och snö. Varken mer eller mindre. Samt ventilera torpet om sommaren och eventuellt hindra kondens om vintern. Alltså är några klipor inget som bekommer mig.

Innan fönstren kommer jag att nyproducera med utrymme för 4 millimeters energiglas. Eftersom vedspisen är den enda värmekälla som kommer bli här i torpet.

Läser du detta med byggnadsvårdsögon är det dags att börja zooma-ut. Nu börjar bygget för enkelt offgrid-läge.

Först ut, stormsäkring. 70 träd skall fällas fram tills i April. De döda ska eldas på plats. Det som kan bli ved kommer att halvbarkas och läggas på tork. Allt som står med risk för att falla på byggnader ska väck. Vilket kommer att fylla bloggen med träd-, eld-, kvistar- och motorsågsbilder.