Har inte dokumenterat så himla mycket på senaste då det tredje fönsterparet är på operationsbordet i garaget. Men jag kan inte låte bli nu. Lite många frågor har uppstått. Dessa två fönsterbågar är de sämsta hittills. Bottenregeln är rutten och trasig på flera ställen.

7D03B590-42F9-4681-BECE-525098A60AAE

Det märks tydligt att jag inte är först på stället. Något som är lite synd när man tittar på andra forum och hur folk hittar historik från massor av år tillbaka. Bra utgångslägen för att få till en riktigt snygg renovering. MEN, som tur är så kommer denna renovering inte att vara en byggnadsvårdsrenovering ut i fingerspetsarna. Här handlar det om ett offgrid, survival-mode ställe att hänga på i lugn och ro till skillnad mot dagens normala tempo.

874F3869-35C2-4012-BECD-8F7FD9476AB0

6 timmar har jag lagt på var och en fönsterbåge i helgen. Det svåra är tydligen att behålla formen på spröjsen. Gammal färg som ligger i flera lager plus grundfärg som sitter hyfsat hårt, fläckvis… Slinter man lite så blir det lätt repor i trät, och det är något jag har svårt för. På övre bilden syns ett hörn  där falsen som rutan ska ligga i är bra sliten. Jag kommer chansa lite och se till att den är mättad till max för att sedan lägga dit lite extra med kitt. För att sedan ha det att jobba med i efterhand och få det så snyggt som möjligt. Funktion går dock före estetik.

D496028E-9957-4CDC-AF6B-526B3ADFF534

Denna lagning är något nytt. Det syns tydligt att rundningen på spröjsen har en större diameter än vad resten av fönsterbågarna har. Samt att vinkeln inte är girad som standard. Utan helt rak.

Det fick mig att börja fundera på hur svårt det kan vara att bygga en egen båge. Eller iallafall renovera en båge lite djupare. Har sett att det finns folk som säljer begagnade fönster på blocket. Tyvärr sällan i samma storlek som mina. Men om jag tar en större båge. Plockar varsamt isär den. Sedan kapar den i rätt längd på ena kanten för att sedan skapa en ny kil att föra in i hörnet. Frågan är om det funkar…

CDE0193F-776B-4AA3-893F-D5F8A4449DA9

(Haha jag och fokus… ) Beslagen skrapas bara plåtrena och för sedan ett lager med grundfärg. Därefter så får de samma skvätt linolja som resten av bågen. Första lagren är lagda och det sög in så löjligt mycket att mest stod och penslade som om de vore bullar… Nu får de ligga till sig några timmar. Imorgon kväll går jag på dem igen.

BADFE91D-867D-46AB-9D0C-C5652F3EEA96

Förhoppningen är att kunna lägga första lagret färg innan helgen. Kanske två lager.