Renoveringen av golvet rullar på. Har insett att det där med att ta tre plankor i taget är en modell som är klart effektiv i detta läge. Efter tre plankor tar jag försiktigt bort isoleringen för hand. Handskar och munskydd är ett måste. För det som virvlar runt här inne vill en inte andas. Efter att isoleringen lagts i sopsäckar så är det dags att plocka plank. Eller ruttna små delar av brädor rättare sagt. När väl det jobbet är gjort så åker spaden fram. Skrapar av ytan en aningen för att få upp ruttna delar av små brädorna, små rester av isolering, spik, sten, glas och annat krafs som ligger i små små små bitar. Där går gränsen för min sortering.

774A766A-EA08-41E8-AED9-5B1B805F2484

För att inte få hålla på att hoppa runt som en tetting så ger denna metod mig också möjligheten att ha kvar skottkärran på den delen av golvet som är helt. Eller nja… någorlunda stabilt iallafall.

Nu, sådär 10-talet sopsäckar med isolering borta. 20 kvm golvplank ute. Och en hög med ruttet virke för bränning är jag hyfsat nöjd. Inte alls många timmar lades på denna del. Kvar är reglarna som såg till att jag fick motion och höga knälyft den sista delen då jag inte kunde köra med skottkärran.

37373F0B-8EAE-46D8-ADA4-222414AB4BDA

Reglarna tar jag nog motorsågen till. Och en större kofot. De sitter riktiga spik in mot syllen eller vad det nu heter längst ner. Under fönstret syns ett hål. Där har vi framsidan. Det var på den sidan som golvet också var hyfsat friskt. Reglarna naggade i botten och det som höll isoleringen helt slut. MEN, denna ventilation var ovan mark. Något som inte går att säga om väggen mot baksidan.

C99E7D13-A30D-44EB-ADF8-A8496830F9EB

Här syns ett rör i mitten av bilden. I det röret är det jord… Tittar man på utsidan så är det  mark ovan detta rör. Skulle nästan lägga ett par spänn på att det tidvis runnit in vatten den vägen också då marken är lite kletig på sina ställen.

Tittar man noga ser man även att det är en fläck på väggen. I lerkliningen eller kalkputsen (har inte kommit fram till vad det är ännu). På motsvarande sida ute är timret förstört och kommer bytas. Hur mycket som är skadat av det nedre varvet vet jag inte. Det återstår att se. Mitt största huvudbry just nu är vilket typ av lösning för golvet jag vill, kan eller behöver göra.

En del av mig säger att 3-4 rediga reglar, stockar, och golvplank med 40mm+ tjocklek och omkring 400mm+ breda. Bör bli stabilt nog. Varmt? Tja.. lite värme lagrar de nog. Dock har jag inte löst vinddrag ännu. Dock är utsidan av grunden putsad vilket borde minimera drag.

Den andra delen av mig säger. Slå ner ett gäng plintar. Sätt vanligt 60cc mått. Slå på 32mm plank och se till att ha 200mm isolering under och väl ventilerad. Skit i att anpassa efter ålder på torpet.

Ska gräva ur mer sand efter att reglarna är borta för att se vad som är under. Få lite mer tid att tänka. Och göra plats för dold förvaring :). Har lite väl dåliga influenser från en viss kategori människor och jag märker att ju längre jag kommer in i detta projekt ju mer börjar det samlas idéer på hög om små sidorprojekt.

98601C86-24C0-4DDE-A6DC-185920011F35

Av allt som skottats upp har det blivit en liten ”No-go-zone”. Där lägger jag all skit och sedan får det toppas med grenar och kvistar för att sedan spetsas med en skvätt diesel.