Hade sotarn ute förra veckan. Han propsade på att stoppa ner ett rör. Då behövde jag inte bry mig om skorstenens skick speciellt mycket. Efter att ha snackat runt lite så verkar det som om värmetappet är lite mer än vad sotarn ville påskina.

Så nu blir det att få tag i någon med murarkunskaper för att få lite råd om skicket på murstocken och framför allt murbruket. För att kunna göra en riktigt besiktning av hela skorsten så måste en ju komma upp på taket. Har räknat och ritat på stegar att lägga på taket.

Till min förtjusning så sade sotarn att det skulle räcka med steg bara. Fästa med 4 skruv per steg. OM plåten var inom gränsvärdena, upp till 0,7mm. Efter att ha kontrolerat plåten så inser jag att det här kommer gå galant. Nu rekas marknaden efter steg att skruva fast. Med lite tur så blir mina förutsättningar klara inför våren.

Introbilden visar hur jag misstänker att skorstenen är dragen. Det syns dåligt på bilden så den röda linjen illusterar. I nedre starten så finns håltagningen för befintlig vedspis. Således bör det finnas en böj någonstans. Har läst mig till att glidgjutning ska vara hyfsat enkelt och då jag inte är kräsen vad det gäller att skit ramlar ner. Det skall ändå göras iordning. Så känns detta som ett lämpligt projekt att ta tag i.

De svarta strecken påvisar var stegen kan vara placerade. Det är 4 meter långt, plus utskjutande del cirka 1,5 meter till. Var steg ska sitta på 28cm CC mått. Räknar man på det så blir det billigare än en stege för 5000:-