Efter att ha formligen slängt ut allt gammalt, med undantag av några möbler som sparats, så var det dags att börja riva innerväggarna. Mina farhågor om skicket på dessa har genomsyrat vissa av mina tidigare inlägg. Min största oro låg, eller ligger, i att timret är i så pass dåligt skick att eldning är det enda som återstår. Nu gjordes en ny upptäck.
Alla väggar verkar vara lerklinade. Har hört talas om denna metod innan men har inte reflekterat över vad det innebär eller hur man går till väga. En bekant har gjort det på sitt hus och det blev väldigt fint. Mer än så vet jag inte om lerklining. Det dyker upp en massa funderingar om lerklining. Är det bra eller dåligt för timret? Kan det samlas fukt bakom om det görs fel? Hur länge håller det? Går det att bättra/renovera en redan lerklinad vägg? Ja listan kan göras lång.
Efter att ha rensat ena väggen i det som innan var kök fan jag att de som isolerat innan mig satt reglar direkt på befintlig tapet, lagt cirka 40mm isolering, sedan byggplast, sedan gipsskivor för att avsluta med tapet och målning. I en horibel rosa färg :).
Tapeten som satt på lerkliningen var som tjock papp. Med möster på. Det känns gammalt. Vilket ja tror är bra för då gjorde dem rätt enligt den tidens sätt att vårda en timmerbyggnad. Tog en drös bilder men det var lite väl dåliga ljusförhållanden.
Till min lycka fann jag att i rummet till höger satt det gammal, vad jag förmodar är, tidsenlig pappvägg spikad på lerkliningen. Bakom den så var det en mer solid och sjyst struktur på lerkliningens yta. Det gör mig lite tryggare i att hela stommen av huset är ok. Men jag har haft fel förr.
För att få bort hela regelverket från köksrummet måste trappan rivas. Så jag beslutar mig för att riva ner den och glömma övervåningen ett tag. Har en stege där ute iallafall så den går att gå upp om det krävs.
För dokumentationens skull lägger jag in lite bilder på det som är skadat. Det blir enklare så när jag rådfrågar på olika forum om potentiella åtgärder i kommande renovering.
Vid foten av en mindre tvärgående vägg genom torpet. Entrén är till höger. Väggen är cirka 600mm.
Fortsättning på väggen från entrén, tvärgående genom torpet. Baksidan av den del där murstocken går upp. De sitter liksom ihop i vad som synes ett stycke.
Samma ställe som ovan men med lite avstånd. Bottenstocken ser ut att behöva fixas på något sätt. Gipsskivorna som ligger där har jag lagt ut för att slippa trampa igenom golvet
Ena dörrfodret i slutet av den tvärgående väggen. Ser likadant ut en bit ner. Väggen som sådan ser ok ut. Lerklining bakom. Ej kollad i skrivandes stund.
Dessa två bilder kommer från andra sidan av murstocken och vätter ut mot den vägg där jag tänkt bygga vedförvaring med en mindre, egen utgång till detta utrymme.
Hugger jag i timret så känns det stumt. Förutom på de ställen jag redan visat har sett bättre dagar. Vilket får mig att känna att är inte lerkliningen skadad så är inte heller timret skadat. Hurvida det är sant eller inte återstår att se. Känns som att en djupdykning i halm och lera är på sin plats.
Viktigt att virket i golvet och grunden är torrt, max 20% vattenhalt (%RF). Förmodligen mår grunden bäst av att vara ventilerad på vintern.
Du måste leda bort allt regnvatten som kommer vid marken eller via taket så långt från huset som möjligt.
GillaGilla
Så långt är jag med. Eftersom golvet komemr bli nytt/renoverat. Tänker jag mig att gräva ur ordentligt. Orginal ventilationen är säkert inte helt fri idag. Regnvatten ska sedan samlas upp i tunnor vid alla nedsläpp för användning. Så det lär inte bli ett problem.
GillaGilla
Virket är murket pga insekter. Inte pga fukt. På ytan bara några små hål och inuti bara sågspån. Du får byta ut eller förstärka med nytt behandlat.
Lerklining är mycket bra. Det andas i alla riktningar, absorberar och restituerar fukt. Lätt att laga. Blanda lera, sand och vatten. Förstärk med halm, torrt gräs, vass eller dylikt. Flera lager om så behövs. Max 2-3cm varje gång så torkar det snabbt och du slipper sprickor. Sista lagret 1-2 mm.
GillaGilla
Mm har insett att det är någon som kalasat där i timret. Ska undersöka det närmare i vår. Och lerkliningens tenik har jag fått en förkärlek till.
GillaGilla
Oj där har du att göra😊 Förmodar att du är händig o tycker det är kul😃 Jag ( med hjälp) har gjort en del här också, bla lagt nytt golv då det gamla rasat på sina ställen. Tog nästan en hel sommar, men fint blev det.
GillaGillad av 1 person